Tandgnissling – upptäck symptomen i tid

Var tredje svensk lider i dag av tandgnissling, och många vet inte ens om det själva. Symptomen vid tandgnissling kan vara väldigt generella och ibland även svåra att relatera till just tandgnisslingen. Mycket har att göra med att det är en ganska dold sjukdom, då den ofta visar sig under natten, när man sover, men det finns några tydliga symptom som uppkommer vid tandgnissling, och som kan vara värda att följa upp.

Huvudvärk och trötthet

Man gnisslar tänder när man sover, något som gör tandgnisslandet väldigt svårt att upptäcka. Men effekterna av gnisslandet följer oftast med en även under dagen. Man kan lida av huvudvärk och trötthet, två effekter som ofta är en följd av den viktiga sömn som går förlorad medan man gnisslar tänder. Huvudvärken beror också på de spända musklerna kring ansiktet och huvudet, som orsakas av tandgnisslingen.

Spända muskler kring ansiktet

När man gnisslar tänder spänner man musklerna i ansiktet, framför allt käkmusklerna. Dessa muskler är de första som reagerar på stress, vilket är en av orsakerna till tandgnissling. Käkmusklerna får utstå mycket, och blir ofta stela och slitna. Käkmusklerna hos någon som gnisslar tänder kan komma att behöva sjukgymnastik, för att mjukas upp. Ett sätt att ta reda på om man gnisslar tänder är att gapa, och lyssna efter ett knäppande ljud från käkmusklerna.

Slitna och skadade tänder

Tandgnissling sliter självklart också på tänderna. De främre tänderna kan exempelvis slitas ned med flisighet och skörhet som följd. När man gnisslar tänder påverkas även tandköttet. Det blir lättare inflammerat och svullet, vilket kan leda till inflammationer och svår smärta.

Genom att upptäcka dessa symptom kan du snabbare få hjälp med att lindra ditt tandgnisslande. Och ju fortare du börjar motverka gnisslandet, desto mindre slits dina käkmuskler och tänder.

Skydda dina tänder mot tandgnissling genom att köpa en bettskena. Vi rekommenderar bettskenan sleepright.

Leave a Reply